Elke 1e zaterdag v/d maand vindt er een Istighosah Akbar plaats. Dit evenement is open voor publiek. Het wordt door leden van PPME AIA bijgewoond, maar er komen ook jemaah van een andere islamitische organisatie buiten Amsterdam en niet-leden van PPME.

Het aantal aanwezigen varieert tussen 50-250 jemaah.
Tijd: van 18.00 tot eind
Inhoud: lezen van surah Yasin, surah Al waqiah, Asmaul Husna, doa istigosah, Lezing van een imam, doa en ramah tamah.
Taal: Indonesisch

De oorsprong Het woord “istighotsah” komt van “al-ghouts” wat “hulp” betekent. In de Arabische grammatica geeft de zin na het patroon (wazan) “istaf’ala” of “istif’al” dat betekent van ‘het verzoek’ of ‘het verzoek aan’. Dus istigotsah betekent ‘om hulp vragen’. Net als de woord Ghufron, dat betekent vergeefenis als het volgens de patron istif’al, de woord is dan geworden Istighfar: vraag om vergefenis.

Dus istigotsah betekent “thalabul spuien” of ‘om hulp vragen’. De geleerden maken onderscheid tussen istghotsah en “istianah”, hoewel dit taalkundig min of meer hetzelfde is. Omdat isti’anah ook een istif’al patroon is van het woord “al-aun” wat “thalabul aun” betekent, wat ook betekent “het vragen om hulp”.

Istighotsah is het vragen om hulp wanneer men het moeilijk heeft. Isti’anah betekent om hulp zoeken met een bredere en meer algemene betekenis. Istighotsah is in wezen hetzelfde als bidden, maar wanneer de istighotsah zegt dat de connotatie meer is dan alleen maar bidden, omdat de smeekbeden van de istighotsah niet gewoon zijn. Daarom wordt istighotsah vaak gezamenlijk uitgevoerd en begint het meestal met een bepaald wirid-wirid, vooral istighfar, dus Allah SWT is verheugd om het verzoek toe te staan.

Hier zijn de gebeden gelezen in istighotsah, zoals in het boek “Praktische gids Istighotsah” door de Pengurus Pusat Lembaga Dakwah Nahdlatul Ulama (LDNU):

In deze bijeenkomst biedt PPME AIA gratis consumptie/diner voor de jema’ah. De consumtie is meestaal gesponsord door toko/warung/individu.
U ook kunt de consumtie sponsoren. Wilt u sponsoren? Neem contact met Ibu Muti Kamal.

Coordinator: Ustadz Tamzil +31684868980
Consumtie: Ibu Muti Kamal +31 6 16654446